Alunecările şi căderile la acelaşi nivel

Alunecările şi căderile la acelaşi nivel

Anul acesta, I.T.M împreună cu Inspecţia Muncii desfăşoară „Campania europeană pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel” stabilită în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2014, care vizează următoarele obiective:
– creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat alunecărilor la acelaşi nivel;
– stabilirea măsurilor care se impun ca urmare a nerespectării de către angajatori şi lucrători a prevederilor actelor normative în domeniul SSM, în scopul prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de
muncă şi posturilor de lucru;
– promovarea exemplelor de bune practici şi a soluţiilor pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel;
În cadrul acestei campanii, pana la 30.11.2014, I.T.M. desfăşoara acţiuni de control în toate tipurile de întreprinderi care efectuează activităţi în următoarele sectoare economice:
– producţia alimentară;
– prelucrarea metalelor;
– îngrijirea sănătăţii;
– HoReCa (hoteluri, restaurante, catering);
– vânzarea cu amănuntul şi en-gros (depozitare).

Analizele statistice au evidenţiat faptul că alunecarea, împiedicarea şi căderea constituie cele mai frecvente cauze de accidentare în toate sectoarele economice, de la industria grea la munca de birou. Majoritatea căderilor au loc la acelaşi nivel.
Căderea la acelaşi nivel este una din cauzele accidentelor de muncă, în primul rând la persoanele în vârstă. Alunecarea şi împiedicarea pot avea consecinţe grave, provocând vătămări grave precum fracturi ale oaselor sau comoţii cerebrale.
Analiza datelor referitoare la dinamica accidentelor de muncă înregistrate în România în perioada 2013 – 2014, a evidenţiat frecvenţa ridicată în activităţile din industria alimentară, fabricarea băuturilor alcoolice; industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii; activităţi referitoare la hoteluri şi alte facilităţi de cazare; restaurante şi alte activităţi de servicii, de alimentaţie; comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete şi comerţ cu amănuntul cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete.
Alunecarea şi împiedicarea se pot întâmpla oricui şi oriunde.
Alunecarea se produce atunci când aderenţa dintre pardoseală şi persoană scade brusc, cele mai frecvente cauze fiind pardoseala umedă sau alunecoasă şi gheaţa formată pe zona de acces.
Cauzele principale ale împiedicării sunt obstacolele sau instalaţiile aflate pe zona de acces şi întreţinerea necorespunzătoare a locului de muncă.
Pentru prevenirea alunecării şi împiedicării este important să se ţină seama de următoarele aspecte:
– suprafaţa căilor de acces;
– contaminarea şi obstacolele;
– persoanele;
– mediul ambiant;
– încălţămintea;
– curăţenia.
Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare la gestionarea siguranţei şi
sănătăţii şi la evaluarea riscurilor mediului de lucru