Cum ne protejam angajatii de COVID-19

Cum ne protejam angajatii de COVID-19

Pentru ca sunt din ce in ce mai multe cazuri de infectare cu coronavirus, autoritatile publice iau masuri speciale de control si prevenire, si angajatorii trebuie sa implementeze proceduri si reguli stricte care sa protejeze angajatii de orice risc de imbolnavire.

 

Obligatii legale ale angajatorilor

Pentru ca autoritatile fac apel la calm si recomanda populatiei sa respecte cateva reguli simple de igiena, este recomandat ca si angajatorii sa ia masuri pentru a-si proteja angajatii si pentru a le asigura un confort psihic la locul de munca.

In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit unor informatii transmise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.

Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.

Concret, ce poti face pentru angajatii tai

INSTRUIREA angajatilor in privinta regulilor de igiena care trebuie respectate cu strictete este foarte importanta.  

Pentru a reduce riscul de infectie, toti salariatii trebuie sa tina cont de urmatoarele recomandari:

 • Spala-te des pe maini (spalarea mainilor elimina virusul)!
 • Evita contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute!
 • Nu atinge ochii, nasul si gura cu mainile (virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas sau gura)!
 • Acopera gura si nasul daca stranuti sau tusesti!
 • Nu lua medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care iti prescrie medical!
 • Curata toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool (dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus sunt cei care contin clor, inalbitori, solventi, etanol de 75%, acid paracetic si coloroform)!
 • Foloseste masca de protectie doar in cazul in care banuiesti ca esti bolnav !
 • Produsele “Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase (OMS a transmis ca noul coronavirus nu traieste mult timp pe suprafete)!
 • Suna la 112 daca ai febra, tusesti sau te-ai intors din China sau din zonele aflate in carantina din Europa!

(Informatii preluate de pe site-ul Ministerului Sanatatii)

Printre masurile luate de companii, ar trebui sa se regaseasca:

 • dezinfectarea cu regularitatea a birourilor, salilor de mese si a spatiilor comune
 • sa asigure o buna ventilatie in birouri
 • sa le asigure angajatilor masti de protectie, servetele umede, prosoape de hartie, manusi, dezinfectanti, etc.
 • daca este posibil, companiile le pot asigura angajatilor transportul pana la locul de munca, astfel incat acestia sa evite sa circule cu mijloacele de transport in comun

Pentru ca din ce in ce mai des, tot mai multe companii ofera angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa 1-2 zile pe saptamana, acum, mai mult ca oricand, acest beneficiu este binevenit.

Astfel, salariatii se vor expune cat mai putin multimilor si spatiilor inchise aglomerate (statii de metrou, metrou si alte mijloace de transport in comun).