Este deja cunoscut faptul că atât în spațiile publice deschise, cât și în spațiile închise, pot fi folosite doar măștile chirurgicale sau de tip FFP2.
Pentru ca măștile textile și vizierele au fost eliminate din categoria mastilor ce pot fi purtate pentru protecția împotriva Covid, salariații care le poartă în continuare le pot aduce angajatorilor amenzi pe fondul nerespectării obligațiilor în materia securității și sănătății în muncă.
Printr-o adresă transmisă sucursalelor din țară, Inspecția Muncii a adus lămuriri privind conformitatea măștilor ce pot fi purtate la locul de muncă, și cum pot fi recunoscute exact măștile conforme:
- Măștile faciale cu trei pliuri și trei straturi sunt considerate de uz medical (chirurgical) și sunt conforme, fiind recunoscute de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.
- Măștile trebuie să poarte marcajul CE cu numărul organismului notificat care aplică o procedură de control al calității producției, să aibă o declarație de conformitate UE emisă de producător și instrucțiuni de utilizare a acestora.
- Măștile care sunt însoțite de documente intitulate „Certificate of Compliance” nu atestă conformitatea produselor respective cu cerințele Regulamentului european nr. 425/2016 și, astfel, sunt considerate neconforme.
Purtarea măștii este obligatorie la locul de munca, indiferent de numărul persoanelor vaccinate din aceeași încăpere.
Excepții:
- persoanele care sunt singure în birou,
- persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută),
- persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare (doar după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unității).
Surse: